13 Haziran 2011 Pazartesi

Hazırlıklar - Pazar araştırması

Pazar araştıması:

1 haftadır nis sitelerini araştırıyorum. Nis siteleri genel de küçük tek yada spesific ürün için açılan siteler için söyleniyor. Özellikle ingilizce de bazı kelimeler için pazara girmek artık hayal mesela market samurai golf kelimesini örnek vermiş. 10 yasından büyük siteler acayip backlinkler ilk 10 da PR 5 den aşağı site gözükmüyor. Yani ilk 10 daki sitelerin hepsi otorite olmuş bu kelimeyle yarışmak imkansız. Bu yüzden her zaman "long tail keyword"leri öneriyorlar mesela "çocuklar için golf". "golf nasıl oynanır" gibi...
Ancak Türkçe kelimelere baktığımda ilk 10 daki sitelerin o kadar güçlü olmadığını hatta çoğunun sadece niş site amaçlı açıldığını otorite olmakdan çok uzak olduklarını gördüm. Competition- rekabet yok demiyorum var ama siteler içerikler kötü backlinkler kötü. Yani iyi bir çalışma ile ilk ona girilebilinecek lider olunabilecek pazarlar mevcut.

Anahtar kelime:

Bu durumda ilk önce vermem gereken karar "uzun anahtar kelimeli" birinci olunduğunuzda en fazla 100 kişinin sitenize geleceği hazırlaması lider olması çok kolay nişler mi açmalıyım? Yoksa temel kelimeyle girip bir pazarda otorite mi olmalıyım. Birinci olursam birkaç bin kişinin ziyaret ettiği bit site olarak....

Türk sitelerinin en büyük problemi "monetezation" sitenize gelen trafiğin paraya döndürülmesi. Adsense 'e verilen türkçe reklamlar yeterli olmadığından genelde sitenizle ilgisiz yabancı reklamlar verebiliyorlar. O zamanda tıklanma olmuyor trafik paraya dönmüyor malesef.
İkinci dez avantajımızda uygun affıliate ürünleri yok. Genelde tık başına para veriyorlar buda çok birşey etmiyor asıl kazanç satış ortaklığında. Yani bir kişi sizin linkinizle o ürünü aldığında ilgili site size belli bir yüzde ödüyor. Click Bank gibi siteler yüzde 50-75 lere varan komisyonlar verebiliyorlar.

Sitemizi Monetize etmek için neler yapabiliriz?

  1. Ürün oluşturma: Madem hedefim arama motorunda birinci sırada çıkmak o zaman bende kendi ürünümü oluştururum. Genelde e book olacağından direk profit bana kalır. Genelde böyle ürünler 50-100 sayfa arasında oluyor. 10 ila 20 dolar arasında satılıyorlar. Belli bir ücret karşılığında başka birisinede hazırlattırabilirsiniz. (outsourcing) 
  2. Sponsor alma: Özellikle bir pazarda otorite olmuşsanız sponsorlar pazarın büyüklüğüne göre size aylık 40 dolarla yüzbinlerce dolar arasında bir kazanç sağlayabilirsiniz. Hem de sadece sponsorunuzun bannerini yayınlayarak. Örnek http://www.caradviçe.com.au/ sitesi. Bu sitenin sahibi ilgisinin olduğu konuları belirlemiş ve 3 tanesi ile ilgili profosyonel bloglar hazırlamaya karar vermiş. Kısa zamanda caradviçe bloğu günde 10 dolar google adsense geliri getirmeye başlamış derken günlük yüz dolara ulaşmış. Bu veri zaten o kişinin sitesinin ne kadar fazla trafik aldığını gösteriyor. Bu trafiği iyi değerlendirip sponsorlar almaya başlamış ayrıca lüks arabaları test edip yorumlarını yazmaya başlamış..etc. Şu an sitesi mıllion dolar ediyor. 
  3. Ürün değerlendirmesi: Buda bir çeşit  satış ortaklığı aslında, yani siteniz bu ürün için kurulmamış ama yakın ilgili pazarlarla ilgili zaman zaman yapacağınız değerlendirmelerle yönlendirmelerle satışa vesile olursanız belli bir komisyon kazanıyorsunuz.
  4. Gitti gidiyor, ebay, yada tık başına 10 cente kadar kazandıran diğer Türk siteleri: Adsense iyi bir alternatif en azından reklamlar Türkçe ve ilgili konulardan seçileceğinden tıklanma sayısı yüksek olabilir. 

Malesef henüz Türkçe siteler halen istenilen karlılıkta değil, ama pazarda doyuma ulaşmamış şu ana kadar olan analizlerim doğrultusunda otorite siteler açmayı daha uygun görüyorum. Aslında tecrübeli internet marketingciler bile hep bu soruyu soruyorlar. Ayda 100 dolar getiren 10 sitemi dah iyidir yokda ayda 1000 dolar getiren bir site mi daha iyidir? Sizce hangisi?

1 yorum: